Notencarameltaart 3e prijs 2016 recept Simone Pleizier

Notencaramel taart, recept van Simone Pleizier

Benodigdheden voor het deeg:

187,5 gram roomboter, zacht.

187,5 gram rietsuiker ( fairtrade)

337.5 bloem

Snuf zeezout

1 ei

Koekvorm Ø28 cm

Voor de Vulling:

300 gram in stukken gehakte walnoten.

1 blikje gecondenseerde melk, 200 ml

3 eieren

200 ml slagroom

Snuf zeezout

Voor de decoratie:

125 gram fijne basterdsuiker

125 ml slagroom

3 eetlepels water.

Handvol walnoten

Ongeveer 1/3 reep Tony chocolony zeezout chocolade. ( fairtrade)

Werkwijze:

Maak ruim van te voren een caramel van de gecondenseerde melk. Zet ( meerdere blikjes ) in een pan, ruim onder water. Breng het aan de kook en laat het drie uur zachtjes koken. De gecondenseerde melk is nu een caramel, en lang houdbaar.

Doe de ingredienten voor het deeg bij elkaar in een kom. Meng alles goed door elkaar met een vork net zolang tot het een rul deeg is. Leg een vel bakpapier onder in de koekvorm en vet de vorm in.

Doe het deeg in de vorm en maak een randje. Zet de bakvorm even in de koelkast om op te stijven.

Verwarm ondertussen de oven voor op 150C.

Hak de noten met een mes in stukken.

Meng in een kom de caramel uit het blikje, doe de drie eieren erbij en de slagroom. Mix dit goed door elkaar en voeg een snuf zeezout toe. Meng de gehakte noten door de caramel. Doe dit mengsel in de bakvorm.

Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en laat het minstens 50 minuten bakken. De taart mag in het midden nog wat drillen als je het uit de oven haalt. Prik met een sateprikker in het midden van de taart. Als deze er droog uit komt is de taart goed. Laat de taart afkoelen.

Maak ondertussen een caramel voor de bovenlaag. Doe de 125 gram basterdsuiker met de eetlepels water in een pan.. Laat het mengsel langzaam bruin worden. Als het de kleur van stro heeft doe er de voorverwarmde slagroom bij. Laat dit mengsel even pruttelen, voeg een snuf zeezout toe. Haal de pan van het vuur en laat het wat afkoelen. Doe de caramel in een spuitzak en breng een laagje aan over de bovenkant van de taart.

Strooi wat gehakte walnoten over de taart en de gehakte tony chocolony zeezout er overheen.

Eet smakelijk!