3e prijs: Naranja appeltaart

Ingrediënten:

400 gr zelfrijzend bakmeel

250 gr boter

250 Fair Trade rietsuiker

3 eieren

Geraspte schil van een citroen

Eetlepel Fair Trade abrikozenjam

4 á 5 Goudrenetten

6 eetlepels suiker

Geraspte schil van een sinaasappel

Amandel- of pindaschaafsel

 

Springvorm

Bereidingswijze:

1. Snijd de boter en meng dit met het bakmeel en de rietsuiker. Scheid de eieren en voeg de eidooiers en de geraspte citroenschil toe. Kneed het geheel tot een bal en druk dit in de ingevette springvorm.

2. Schuif de springvorm op de onderste richel in de oven en bak deze 35 minuten op 175°C tot het deeg iets goudgeel is van boven (let op: verwarm de oven niet voor!).

3. Schaaf de appel in heel dunne plakjes en voeg 4 eetlepels suiker, de abrikozenjam en de geraspte sinaasappelschil toe.

4. Klop de eiwitten met 2 eetlepels suiker stijf. Leg het appelmengsel op de halfgare bodem met daarbovenop het stijfgeslagen eiwit. Strooi het schaafsel eroverheen en bak de taart in 20 minuten verder gaar.

Tip van de jury: laat de taart nog 10 minuten langer bakken en draai de temperatuur naar ongeveer 70°C als het deeg te donker dreigt te worden. Zet een mes rechtop op de taart. Als hij soepel naar de bodem zakt, is de taartvulling goed gaar.

5. Laat de taart afkoelen.