De winnaar: Floor’s Chocoladetaart

Ingrediënten:

 

De cake

4 eieren

100 gr blanke amandelen

125 gr Fair Trade walnoten

150 gr zelfrijzend bakmeel

200 gr Fair Trade rietsuiker

200 gr roomboter

200 gr Fair Trade chocolade puur

100 gr Fair Trade chocolade melk

200 gr amandelspijs

1 sinaasappel

Halve theelepel zout

 

De karamellaag

1 blikje gecondenseerde melk

4 eetlepels bruine basterdsuiker

50 gr roomboter

 

De chocoladelaag

75 gr Fair Trade pure chocolade

75 gr Fair Trade witte chocolade

 

De cake:

1. Bekleed een springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.

2. Hak de walnoten grof en zet ze opzij. Hak de amandelen grof, bak ze lichtbruin in een koekenpan en zet ze daarna opzij.

3. Snij de boter in blokjes en doe dit in een pannetje. Breek de pure en melkchocolade in stukjes en voeg dit toe aan de boter. Laat het geheel smelten op laag vuur, terwijl je constant roert. Wanneer alles is gesmolten, rasp je de   schil van de sinaasappel (let op: alleen het oranje, niet het witte) en meng dit door het chocolade-botermengsel.

4. Snij de amandelspijs in kleine blokjes en voeg dit ook toe aan het mengsel. Laat het geheel nu iets afkoelen.

5. Terwijl het mengsel aan het afkoelen is, klop je de eieren een aantal minuten in een kom. Wanneer het goed luchtig is, voeg je de rietsuiker en het zout toe.

6. Hierna schep je het boter-chocolademengsel door het eimengsel. Zeef de bloem boven dit geheel en schep dit er voorzichtig door, zodat het zo luchtig mogelijk blijft. Vervolgens schep je er de walnoten en de amandelen door.

7.  Giet dit in de bakvorm en zet deze in de oven gedurende 40 minuten. Zet daarna de oven uit en laat het deurtje op een kier staan zodat de oven langzaam afkoelt en de taart dus ook.

8.  Als de taart volledig is afgekoeld, is hij het makkelijkst uit de springvorm te halen en is hij ook het lekkerst. Haal de taart dus niet te vlug uit de springvorm!

 

De karamellaag:

9. Doe de gecondenseerde melk, de bruine basterdsuiker en de roomboter in een pannetje en verwarm dit op een laag vuur terwijl je constant roert. Wanneer het pruttelt, haal je het pannetje van het vuur en blijf je de karamel roeren totdat het een goede dikte heeft om uit te smeren. Doe de karamel op de bovenkant en de zijkant van de taart.

 

De chocoladelaag:

10. Smelt de pure chocolade in een pannetje, terwijl je goed blijft roeren. Wanneer het gesmolten is, smeer je het over de karamellaag heen.

11. Hierna smelt je de witte chocolade; wanneer het gesmolten is, pak je een puntige lepel en laat je de chocolade in een straaltje van de lepel aflopen. Zo maak je streepjes over de bovenkant van de taart.

12. Laat de taart een uurtje opstijven in de koelkast en smullen maar!