De winnaar bakwedstrijd 2014: Annemarie’s Mascarpone-citroentaart

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 150 g gemberkoekjes
  • 70 g gesmolten boter
  • 400 g roomaas
  • 250 g mascarpone
  • 150 g fairtrade rietsuiker*
  • Sap en geraspte schil van 1 citroen
  • 4 grote eieren

Voor het glazuur en garnering

  • 200 ml crème fraîche of zure room
  • 1 eetlepel fair-trade rietsuiker*
  • ¼ theelepel vanilla-essence
  • Fair-trade witte chocolade, geschaafd*

Voorbereiden:

1. Doe de koekjes in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller of fles. Meng de kruimels met de gesmolten boter. Doe dit mengsel in de ingevette springvorm van Ø20 cm, smeer het gelijkmatig uit en druk het stevig aan met de onderkant van een glas. Zet de springvorm circa 20 minuten in de koelkast.

Bereiden:

2. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
3. Klop de roomkaas, mascarpone en suiker door elkaar en klop er de citroensap en –rasp doorheen. Klop de eieren er één voor één door. Schep het mengsel op de taartbodem.
4. Bekleed de springvorm aan de buitenkant stevig met een enkele laag aluminiumfolie en zet hem in een braadslee. Giet kokend water rond de springvorm zodat hij ongeveer half onder staat. Schuif de braadslee voorzichtig in de oven en bak de taart 45 minuten.
5.  Klop de crème fraîche, suiker en vanille-essence door elkaar. Schep het mengsel op de taart en spreid het gelijkmatig uit en zet de taart weer 15 minuten in de oven.
6. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
7.  Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast voor je hem opdient. Versier met geraspte witte chocolade.