De gedeelde 3e prijs: Macarons

Ingrediƫnten:

Basisrecept Macarons (voor meerdere bakplaten):

  • 200 gram amandelpoeder
  • 200 gram poedersuiker
  • 75 ml water
  • 200 gram fijne suiker
  • 2 maal 80 gram eiwit

Voor koffiemacarons enkele druppels koffie-extract toevoegen.
Voor chocolademacarons 10 gram amandelpoeder vervangen door 10 gram cacao.

 

Koffiemacarons (vulling)

  • 250 gram zachte boter
  • 140 gram poedersuiker
  • 160 gram amandelpoeder
  • Koffie-extract of oploskoffie*
  • Koffielikeur

 

Witte chocolade-ganache (vulling)

  • 200 gram witte chocolade*
  • 100 ml houdbare slagroom
  • 15 gram boter
  • 5 eetlepels nogatine (dr. Oetker)

 

Chocolade-boter (vulling)

  • 75 gram pure smeltchocolade
  • 50 ml houdbare slagroom
  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze macarons:

  1. Vermeng het amandelpoeder met de poedersuiker. Zeef het mengsel en zet het weg.
  2. Breng in een pan het water aan de kook met de fijne suiker. Verhit de siroop, zonder te roeren, tot maximaal 115 graden Celsius.
  3. Klop 80 gram eiwit met de mixer op lage snelheid. Verhoog de snelheid zodra de temperatuur van de siroop boven de 105 graden Celsius komt. Haal de siroop van het vuur zodra de temperatuur 150 graden is en het giet het in een dunne straal bij het eiwitschuim. Klop de meringue nog circa tien minuten zodat het mengsel iets afkoelt.
  4. Vermeng het mengsel van de amandelpoeder en het suiker met de 80 gram ongeklopt eiwit. Blijf roeren tot er een egale amandelpasta ontstaat. Voor koffiemacarons bij deze stap enkele druppels koffie-extract toevoegen.
  5. Schep met een soepele spatel 1/3e van de meringue door de amandelpasta, zodat deze wat minder stijf wordt. Werk de rest van de meringue er zorgvuldig door.
  6. Schep het beslag in een spuitzak met een spuitmondje van 8 millimeter. Spuit stipjes beslag in de vier hoeken van de bakplaat en plak op elke plaat een vel bakpapier. Spuit bolletjes ter grootte van een walnoot op de bakplaten. Tik tegen de onderkant van de platen en zet ze weg. Laat de schelpen bij kamertemperatuur drogen totdat het beslag niet meer plakt wanneer je er voorzichtig met je vinger op tikt.
  7. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bak de schelpen 14 minuten. Haal de bakplaten uit de oven en schuif het bakpapier op een met koud water bevochtigd werkvlak. De macarons laten op deze manier makkelijker los.

Bereidingswijze vulling:

Voor alle vullingen geldt: laat de vulling voor gebruik opstijven in de koelkast.

Koffiemacarons:

Klop de zachte boter met de garde tot het een zalfachtige consistentie heeft. Klop de poedersuiker door de boter. Voeg tenslotte het amandelpoeder, koffie-extract en koffielikeur toe.

Witte chocolade-ganache macarons

Breek de chocolade in stukjes zodat deze gelijkmatig smelt. Breng de vloeibare room aan de kook. Giet de hete room op de chocolade onder voortdurend kloppen met de garde. Laat het mengsel afkoelen tot 40 graden Celsius. Roer de in stukjes gesneden boter erdoor. Blijf roeren tot het mengsel glad is. Voeg tenslotte de nogatine toe.

Chocolade-botermacarons

Smelt de chocolade voorzichtig in de slagroom. Klop de boter zacht. Voeg de poedersuiker toe. Voeg naar smaak de afgekoelde gesmolten chocolade toe.

Vullen macarons:

Spuit op de helft van de schelpen toefjes vulling.
Leg de andere schelp op de gevulde schelp en bewaar de macarons op een koele plek.